Het is tegenwoordig een hele hype, maar wel één die plotseling uit het niets op kwam. Het zou een frituurpan zijn die voor het eerst op een veel gezondere manier eten weet te frituren. Zoiets is natuurlijk direct razend populair, want iedereen is dol op frituren, maar weet hoe ongezond het is. Ikzelf hecht ook veel belang aan een gezonde leef- en eetstijl. Althans, voor het grootste deel. Ik kan ook wel een frituurtje op z’n tijd waarderen.

De AirFryer is daarom op zich best een toffe uitvinding. Je hebt maar een enkele eetlepel olie ervoor nodig of zelfs nog minder. Ik dacht dat de hemel eindelijk een echte frituurpan heeft gezonden die past bij iemand zoals ik. De website van AirFryer verklaart ook trots dat we nu gefrituurd kunnen eten met wel 75% minder vet.
Praktisch gezien behaalt de AirFryer dit doel door eten te koken met het gebruik van super hete lucht. Dit maakt de buitenkant van het eten heel heet en tegelijk droog, waardoor deze knapperig worden op eenzelfde manier als traditioneel gefrituurd eten. Het eivormige oventje staat met vier los te koppelen onderdelen in elkaar. Handig bij het schoonmaken. Zodra je snapt waar het eten in gaat (het mandje), dan moet je snappen hoe je de juiste temperatuur en kooktijd inschakelt. Alles staat duidelijk afgebeeld in plaatjes en instructies die met de AirFryer meekomen.

Ik zou beginnen bij 5 minuten op 200 graden, en van daaruit minuten erbij of eraf trekken, totdat je ongeveer merkt wat voor instelling je uiteindelijk het liefste hebt.
Ik vraag me echter wel af hoeveel voedingsstoffen er verloren gaan door de enorme hitte, maar dat geldt ook voor traditioneel frituren. Dat we nu met zo veel minder vet hetzelfde resultaat kunnen boeken is een behoorlijke stap in de goede richting.

Wil je meer leuke artikelen ontvangen? Schrijf je dan nu in!

Naam

Email